Tämän kirjoitussarjan edellisessä osassa käytiin läpi ensimmäiset kaksi menetelmää, joilla osakkeita voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Tässä osassa käydään läpi kaksi seuraavaa menetelmää, Timon lista ja Taloustaidon lista.
Timon lista
Timon lista on yksityisen, riippumattoman sijoittajan ylläpitämä suosituslista, joka päivitetään viikoittain. Listan osakkeille lasketaan tavoitekurssi ja siitä johdettu nousu- tai laskupotentiaali. Martti Kyllösen ylläpitämästä suomalaisten osakelistojen seurannasta selviää, että syyskuusta 2011 alkaen Timon lista on tuottanut 154,8 % eli miltei tuplasti indeksiin verrattuna (kuluja, veroja, tappioiden vähennysoikeutta ja osinkoja ei ole huomioitu). Toisaalta listan vuosittainen tuotto on ollut keskimäärin 8,85 % indeksiä heikompi neljänä vuotena kuudesta (2010-2015, osingot huomioitu).
Timo on listansa toimintaperiaatteista vähäsanainen. Korkealla tasolla listan toiminta perustuu osakkeen kurssiin (ja täten myös markkina-arvoon), viimeisimpään osavuotiskatsaukseen (erityisesti oman ja sijoitetun pääoman tuottoon), ennusteisiin tuloksen ja pääoman tuottojen kehityksestä, osakkeen ja pörssin keskimääräisen arvostustason suhteeseen ja pörssin tämänhetkisen ja pitkän aikavälin arvostustason suhteeseen.
Vähäsanaisuuden syynä on Timon listan kaupallistanut sijoitusyhtiö, jossa käytetään “oleellisilta osin samaa strategiaa kuin Piksun Timon listan mallisalkun pyörittämisessä, parilla lisämausteella ryyditettynä“. Strategia “käyttää julkisesti saatavilla olevia tunnuslukuja ja perustuu osin vanhaan eli kirjallisuuteen” ja osin Timon itse keksimiin laskutapoihin.
Lista antaa joka tapauksessa vihjeitä kaikkein oleellisimmista muuttujista, joiden perusteella osakkeita voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Näitä ovat ROE ja ROI, yhtiön tuloksen ja kannattavuuden kehitys ja ennusteet ja kaiken ytimessä osakkeen, pörssin tämänhetkinen ja pitkän aikavälin P/E.
Taloustaidon lista
Taloustaidon pörssilista on osaketutkimusyhtiö Inderes Oy:n tuottama apuväline pitkäjänteiselle osakesäästäjälle. Listaa ei ole tarkoitettu sijoitusvinkiksi, vaan tarjoamaan yhden näkökulman ja taustatietoa osakesäästäjän päätöksenteon tueksi.
Listassa käytettyjä muuttujia ovat osinkotuotto (3 v), tulostuotto (5 v), gearing %, liikevaihdon vuosittainen kasvuvauhti (CAGR, 3 v), P/E ja EV/EBIT. Lista muodostetaan samalla tavalla kuin Liisan lista ja osakkeen saamat pisteet lasketaan seuraavan kaavan mukaisesti:
Merkintöjen tulkinta on sama kuin Liisan listan kohdalla. Pitkän ajan osinkotuotto on kolmen vuoden keskiarvo, tulostuotto on viiden vuoden keskiarvo jaettuna kuluvan vuoden P/B:llä ja kasvunopeus laskettaneen edellisen ja seuraavan vuoden liikevaihdoista CAGR-kaavalla. Ennusteet saadaan Inderesin omien analyytikoiden ylläpitämistä malleista.
Alkuperäinen kirjoitus julkaistiin LinkedIn-palvelussa.