Tämän kirjoitussarjan edellisessä osassa käytiin läpi toiset kaksi menetelmää, joilla osakkeita voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Tässä osassa käydään läpi vielä kaksi menetelmää, Sijoittaja.fi:n lista ja Sergion lista.
Sijoittaja.fi:n lista
Sijoittaja.fi on sijoittajan tietopalvelu ja osa Investment Intelligence Oy:tä. Se ylläpitää maksullista suomalaisten (ja toistaiseksi testausvaiheessa olevaa ulkomaalaisten) osakkeiden valintatyökalua, jolla osakkeita pisteytetään kahdeksan pääominaisuuden perusteella:
- Kurssikehitys otetaan huomioon lyhyen aikavälin momentumina ja pitkän aikavälin potentiaalina. Mitä enemmän kurssi on 3-6 kk aikana noussut, sitä suurempi momentum ja sitä parempi sijoitus. Toisaalta, mitä heikommin osakkeen hinta (tai P/E?) on kehittynyt suhteessa (koko pörssin?) pitkän ajan keskiarvoon, sitä parempi.
- Kurssiherkkyys mittaa osakkeen painotettua volatiliteettia, sen muutoksia ja voimakkuutta suhteessa pörssin kerkimääräiseen vaihteluun (korjattu beta). Mitä pienempi vaihtelu, sen paremmat pisteet.
- Laadukkuus määritellään nettovelkaantuneisuusasteella (korolliset velat miinus likvidit varat jaettuna omalla pääomalla) ja kannattavuuden vaihtelulla (keskihajonnalla?). Mitä vähemmän velkaa ja vakaampi tulos, sitä paremmat pisteet.
- Kokonaisriski muodostuu osakekurssin ja tuloksen vaihteluherkkyydestä ja taseen vakavaraisuudesta. Mitä vakaampi tuloksentekokyky ja vakavaraisempi tase, sitä paremmat pisteet. Vähäisestä kaupankäynnistä johtuvaa likviditeettiriskiä ei huomioida.
- Tulosmomentti ja odotukset mittaa muutoksia analyytikoiden konsensussuosituksissa ja ennakoi niiden avulla muutosta osakkeen hinnassa. Myös suhteellisen kannattavuuden (ROI %) kehitystrendiä viime vuosilta mitataan.
- Tulosarvostus sisältää tulostuoton eli yhtiön historiallisen tulostason (ja lähiajan realististen kasvuodotusten) ja osakkeen hinnan suhteen. Lisäksi verrataan nettovelatonta yritysarvoa (EV) tulokseen (EBIT?).
- Tasearvostus sisältää hinnan ja tasearvon suhteen (P/BV?) sekä nettokassan (likvidit rahavarat miinus korolliset velat) ja markkina-arvon suhteen.
- Osinkoarvostus tarkoittaa osinkotuottoa (lähihistoria ja -ennusteet), osinkojen vakautta ja kasvutrendiä.
Listan muuttujien tarkat kuvaukset eivät ole saatavilla, koska ne “ovat yhtiön IPR:ää.” Pelkästään muuttujien korkean tason kuvauksen perusteella havaitaan, että Sijoittaja.fi:n osakkeiden pisteytysmenetelmä jakaa useita muuttujia Liisan (osinkotuotto, P/BV, P/E, ROI) ja Taloustaidon listan (osinkotuotto, tulostuotto, gearing, P/BV, P/E, EV/EBIT) kanssa. Sijoittaja.fi:n pisteytys ottaa näiden lisäksi huomioon kurssikehityksen, volatiliteetin, pörssin keskimääräisen arvostustason, kannattavuuden vaihtelun, analyytikkojen konsensusennusteiden muutokset ja osinkojen kasvutrendin.
Lista on kehitetty antamaan yleiskuva kokonaishoukuttelevuudesta eikä pisteytyksen optimointia ole sen vuoksi tehty. Tämä vaikuttaa jonkin verran listan tuottoon, joka ennen kulujen vähentämistä on ollut n. 30 %-yksikköä vertailuindeksiä (OMXH25) enemmän 2,5 vuoden kuluessa (9,42 %-yksikköä p.a., 1.6.2014 – 1.12.2016). Vuosittainen ylituotto on siis samaa luokkaa kuin paljon yksinkertaisemmalla Liisan listalla (9,27 %-yksikköä p.a., 9.9.2011-9.9.2016).
Sergion lista
Sergion lista on Piksun toimituksessakin vaikuttavan Seppo Sinisaaren yhteenveto hänen seuraamistaan n. 80 OMXH-yhtiöstä ja neljästä OMXS-yhtiöstä. Lista perustuu viiteen erilliseen seurantaan, joissa yhtiöt laitetaan paremmuusjärjestykseen. Yhtiö saa yhden pisteen jokaisesta seurannasta, jossa se sijoittuu kymmenen parhaan joukkoon. Lopulliset pisteet yhtiölle saadaan siis seuraavasta kaavasta:
Seurannassa ovat erilaisilla arvonmääritysmalleilla laskettu nykyarvo (S1), viimeisen 10 vuoden aikana kertyneet osingot ja EPSit (S2), 15 erilaisen tunnusluvun yhteismittari (S3), nykyiset arvostustasot yhtiön 10 vuoden keskiarvoihin verrattuna (S4) ja osinkotuotto (S5). Niiden kaavat ovat:
Kattavuudestaan huolimatta Sergion lista on Martti Kyllösen seuraamista listoista heikoiten tuottanut. Jopa ennen kulujen vähentämistä sen tuotto on vain 44 % OMXH25-indeksin tuotosta vastaavana aikana (2011-2016). Tämän kirjoitussarjan myöhemmässä osassa Sergion lista pilkotaan osiin ja tutkitaan, miten eri muuttujat vaikuttavat listan suorituskykyyn.
Alkuperäinen kirjoitus julkaistiin LinkedIn-palvelussa.