Tämän kirjoitussarjan edellisessä ja ensimmäisessä osassa esiteltiin lyhyesti osakelistojen ongelmia ja niiden suorituskykyyn liittyviä kysymyksiä ja avattiin hieman valittua lähestymistapaa listojen tutkimiseen. Tässä osassa käydään läpi ensimmäiset kaksi menetelmää, joilla osakkeita voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Valitut menetelmät ovat Taikakaava ja Liisan lista.
Taikakaava (Magic Formula)
Vuonna 2006 Joel Greenblatt julkaisi kirjan “The Little Book That Beats the Market” ja esitteli käyttämänsä osakkeiden pisteytysmenetelmän, Taikakaavan. Hän toteaa, että menetelmän keskimääräinen vuosituotto 17 vuoden aikana olisi ollut 30,8 % p.a., voittaen S&P 500 -indeksin 2,5-kertaisesti.
Menetelmä koostuu säännöistä, joilla valitaan pisteytettävien osakkeiden joukko ja kaavasta, jolla valitut osakkeet pisteytetään. Kaavassa on kaksi komponenttia, hinta ja laatu. Tavoitteena on ostaa laatua halvalla niiden osakkeiden joukosta, joiden
- markkina-arvo on vähintään 50 000 000 USD
- toimiala ei ole “yleishyödyllinen” (utilities, esim. puhelin-, sähkö- tai vesiyhtiö) tai rahoitusala
- yhtiö on samassa maassa kuin noteerattu osake (not an ADR, a non-U.S. company that trades in the U.S. financial markets).
Jäljelle jääville yhtiöille lasketaan hinta-arvo
ja laatuarvo
Yhtiölle annetaan hinnasta pistemäärä siten, että suurimman EY-arvon omaava yhtiö saa yhden pisteen, toiseksi suurimman arvon yhtiö kaksi pistettä jne. Samalla tavalla lasketaan myös laadun pistemäärät yhtiökohtaisesti. Lopullinen pistemäärä on hinta- ja laatupisteiden summa. Mitä pienempi summa, sitä parempi sijoituskohde.
Listan mukaan sijoittaminen tapahtuu siten, että säännöllisin väliajoin salkun sisältö muutetaan vastaamaan listan esim. top 10 sisältöä. Greenblatt suosittelee, ettei tätä lähestymistapaa käytettäisi, ellei ole valmis sitoutumaan siihen vähintään viideksi vuodeksi.
Liisan lista
Liisan lista on Pörssisäätiön tarjoama maksuton palvelu sijoittajille. Valuatumin toteuttamassa palvelussa on nähtävissä Liisan listan reaaliaikainen tilanne ja yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten yritysten pisteytys listalla lasketaan. Palvelussa on myös mahdollisuus muodostaa omia listoja.
Pisteytys perustuu kuuteen erilaiseen muuttujaan, joista osa on toteutuneita ja osa ennustettuja arvoja (esim. P/E-luku). Mitä suuremmat kokonaispisteet yhtiö saa, sitä paremmin se sijoittuu listalla. Pisteet lasketaan seuraavan kaavan mukaisesti:
Käytetyt luvut ovat nykyhetkeltä ellei toisin mainita. Tällaisia poikkeuksia ovat esimerkiksi maininta “P/E {Y+1}”, joka tarkoittaa, että käytetään ensi vuodelle ennustettua osakekohtaista tulosta. Vastaavasti merkintä “{Y-1}” tarkoittaa viime vuoden lukua.
Liisan lista on tarkoitettu ennen kaikkea sijoittajan apuvälineeksi, ei itsenäiseksi sijoitusstrategiaksi. Pörssisäätiö kirjoittaakin sivuillaan, että
Jos listan kärjessä keikkuu jokin yhtiö, jota et tunne, mutta jolla kuulostaisi olevan hieno tekninen toimiala ja hyvät tuotteet, niin pidä ihmeessä näppisi siitä erossa.
Alkuperäinen kirjoitus julkaistiin LinkedIn-palvelussa.